Ești căsătorit/căsătorită și ai cumpărat un bun fără contribuția bănească și fără participarea celuilalt soț?
În cazul partajului, moștenirii sau vânzării ori donației bunului respectiv, este important de știut dacă bunul respectiv este bun propriu, adică dacă ești proprietar unic, sau bunul intră în regimul proprietății comune cu celălalt soț.
Potrivit Codului civil, bunurile dobândite de oricare dintre soți în timpul căsătoriei sub regimul comunității legale sunt considerate a fi, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților, adică fără a se cunoaște cota-parte de proprietate deținută de fiecare.
Calitatea de bun comun a acestor bunuri este prezumată, ceea ce înseamnă că soțul care susține că bunul dobândit în timpul căsătoriei este unul propriu trebuie să facă dovada în acest sens.
Același codul civil prevede câteva categorii de bunuri proprii ale unuia dintre soți, deși sunt dobândite în timpul căsătoriei:
- bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune.
- bunurile de uz personal.
- bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri.
- drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat.
- bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri.
- indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi.
- bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora.
- fructele bunurilor proprii.
Veniturile din muncă, pensiile sociale și veniturile cuvenite din proprietate intelectuală, devenite scadente în timpul comunității, sunt considerate însă bunuri comune.
Prin urmare, sunt bunuri proprii și bunurile ori sumele de bani care înlocuiesc un bun propriu (prin subrogație reală) sau sunt dobândite în schimbul unui bun propriu.
Rezultă astfel că va fi considerat bun propriu bunul cumpărat de un soț pe timpul căsătoriei, dacă prețul este achitat cu sumele obținute din vânzarea unui bun dobândit anterior prin donație sau moștenire
O altă situație este schimbarea regimului matrimonial al comunității legale.
Soții pot încheia la notarul public, chiar și înainte de încheierea căsătoriei, o convenție matrimonială la notariat prin care să opteze pentru regimul matrimonial al separației de bunuri sau al comunității convenționale.
- în cadrul regimului separației de bunuri, fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv nu doar asupra bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, ci și asupra celor pe care le va dobândi în nume propriu pe timpul căsătoriei.
- în cazul comunității convenționale, soții pot stabili derogări de la regimul comunității legale, sub aspectele prevăzute de lege, precum:
a) includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia celor de uz personal sau destinate exercitării profesiei;
b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei.
Dacă te confrunți cu o situație privind regimul proprietății bunurilor dobândite în timpul căsătoriei, lasă un comentariu!
Bună ziua, va rog sa ma ajutați cu un sfat. Va prezint problema pe scurt.
În urma decesului a trei persoane, adica o familie întreaga care s-a intoxicat cu monoxid de carbon, au rezultat 4 moștenitori, 2 frați cu decedatul si eu cu mama din partea decedatei. Cea de-a treia persoana decedată era fiica. La partaj ni s-a spus că decedatul avea 2 apartamente cu contract de vânzare cumpărare trecute bun propriu, bani „donați” de fratele lui mai mare. Noi știm ca au fost cumpărate din bani comuni, doar ca la intabulare sora mea nu a fost de fata, ei locuind în alta tara. Va rog să-mi spuneți dacă
se pun la partaj cele 2 apartamente sau nu.
Se va aplica prezumția legală că apartamentele dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune ale soților, în cote egale de câte 1/2 pentru fiecare soț, deci în moștenirea lăsată de decedată va fi inclusă și cota de 1/2 din proprietatea celor două apartamente.
În cazul unei dispute între părți, moștenitorii decedatului au obligația de a face proba că apartamentele ar fi bunuri proprii ale acestuia.
Pentru detalii în plus, am nevoie de contractele de vânzare – cumpărare, așa că vă rog să mă contactați! https://www.avocatsorinviziru.ro/contact/
Buna ziua! Am facut partaj de bunuri cu sotul meu.Ulterior a achizitionat un apartament la care el doreste ca eu sa particip.la plata acestuia.
Exista o modalitate prin care sa fiu trecuta in actele apartamentului , pt a deveni si eu.parte la acest bun?
Dacă sunteți în continuare căsătoriți și nu ați făcut la notar o convenție de schimbare a regimului matrimonial, atunci se aplică regimul comunității legale, ceea ce înseamnă că bunurile dobândite de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor. Prin urmare, veți avea un drept de proprietate asupra apartamentului, chiar dacă în acte se trece că bunul a fost cumpărat doar de unul dintre soți. În caz de partaj, cotele vor fi câte 1/2 pentru fiecare, iar dacă dovediți că ați contribuit la achiziție cu mai mult de 1/2 din valoarea bunului, atunci veți primi o cotă-parte mai mare, corespunzătoare contribuției.