Ce este contractul de întreținere și care sunt obligațiile părților?
Contractul de întreținere este acel contract prin care o parte (întreținătorul) se obligă să efectueze în folosul celeilalte părți sau a unei terțe persoane (beneficiarul întreținerii) toate prestațiile necesare îngrijirii și întreținerii, în schimbul transmiterii proprietății unui bun sau al unei sume de bani.
Prestațiile vor consta în hrană, îmbrăcăminte, menaj, folosința unei locuințe, medicamente, nevoi intelectuale etc.
Mai exact, vorbim de obligația de a asigura persoanei întreținute un nivel de trai similar celui avut înainte de încheierea contractului.
Aceste prestații se acordă de regulă pe toată durata vieții beneficiarului întreținerii (caracter viager), însă părțile pot stabili că întreținere se datorează doar pentru o anumită perioadă.
În mod obișnuit, folosința unui spațiu de locuit se asigură printr-o clauză de uzufruct (de regulă viager) prevăzută în contractul de întreținere și prin care beneficiarul întreținerii își păstrează dreptul de folosință asupra apartamentului sau casei pe care a înstrăinat-o pentru a primi întreținere.
Dacă întreținerea se acordă în schimbul unui bun (casă sau apartament), atunci vom avea un contract asemănător celui de vânzare-cumpărare, diferența fiind că în schimbul proprietății bunului, proprietarul nu primește de la dobânditor un preț (o sumă de bani), ci prestații de întreținere și îngrijire.
O altă asemănare cu contractul de vânzare al unei case/apartament, este că și contractul de întreținere este obligatoriu să fie încheiat la notarul public, în formă autentificată de acesta.
În plus, imobilul înstrăinat de beneficiarul întreținerii este grevat de un drept de ipotecă legală în favoarea acestuia, care garantează executarea obligației de întreținere și se înscrie în cartea funciară odată cu dreptul de proprietate al dobânditorului (debitorul întreținerii).
Dacă ai nevoie de consultanță pentru încheierea sau executarea unui contract de întreținere, contactează-mă pentru ajutor! 📞✉️
0 Comentarii