Contestația la executare silită: cum să obții în instanță desființarea executării silite nelegale
Contestația la executare silită este una din formele dreptului de acces la justiție, prin care instanța competentă este învestită cu verificarea respectării legalității în procedura de executare silită a bunurilor debitorului.
Se pot contesta, pentru motive de nelegalitate, oricare din formele sau actele de executare prevăzute de lege: popriri, vânzări la licitație publică de bunuri mobile sau imobile, acte de adjudecare la licitație, distribuiri de sume, predări silite etc.
Prin contestația la executare silită, debitorul sau altă persoană interesată ori vătămată prin exectuare poate obține în instanță desființarea actelor nelegale de executare sau a însăși executării ori obligarea executorului judecătoresc să efectueze un anumit act de executare.
Forme sau categorii de contestații la executare silită:
- Contestația la titlu:
- Are ca obiect lămurirea dispozițiilor titlului executoriu, fără a urmări anularea sau lipsirea de eficacitate a acestuia;
- În cadrul acestei contestații, nu se pot invoca motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu.
2. Contestația la executare propriu-zisă:
- Are ca obiect contestarea legalității executării silite sau a actelor de executare îndeplinite de executorul judecătoresc, prin care se reclamă încălcarea dispozițiile de executare prevăzute de Codul de procedura civilă sau, după caz, de Codul de procedură fiscală;
- Prin intermediul acestei contestații, se invoca în primul rând nelegalități ale actelor de executare, precum și motive de fapt sau de drept care privesc fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, cum ar fi nulitatea absolută sau relativă a titlului executoriu.
- Contestația privind refuzul executorului judecătoresc de a efectua executarea silită sau de a îndeplini un act de executare
- Se poate formula atunci când executorul refuză, în mod nejustificat, să îndeplinească actele necesare executării silite, deși sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru acel acte solicitat în instanță;
- Are ca finalitate obligarea executorului judecătoresc să îndeplinească anumite acte de executare.
Soluțiile pe care le poate dispune instanța cu privire la contestația la executare silită:
- Anularea ori îndreptarea actelor de executare nelegale sau anularea executării contestate:
Dacă se constată că executarea sau actele de executare contestate au fost efectuate cu încălcarea dispozițiilor legale, instanța poate dispune anularea sau îndreptarea lor sau desființarea întregii executări silite ca nelegale.
- Suspendarea executării silite:
Dacă debitorul contestator a solicitat suspendarea executării, până la soluționarea contestației, și există urgență, instanța poate admite cererea de suspendare a executării, pentru a preveni producerea unor prejudicii grave, greu de reparat sau ireparabile pentru debitor, dacă s-ar continua executarea.
- Obligarea executorului judecătoresc să îndeplinească actele de executare:
Dacă va constată că refuzul executorului de a efectua executarea silită sau un anumit act de executare este nejustificat, instanța îl poate obliga pe acesta să îndeplinească actele respective.
Termene de formulare a contestației:
Conform Codului de procedură civilă, termenele pentru introducerea contestației la executare diferă în funcție de obiectul acesteia:
Contestația la executarea propriu-zisă: Trebuie introdusă în termen de 15 zile de la data când:
- Contestatorul a luat cunoștință de actul de executare pe care îl contestă;
- Cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înștiințarea privind înființarea popririi;
- Debitorul a primit somația sau a luat cunoștință de primul act de executare.
Contestația la titlu: Poate fi introdusă oricând pe parcursul termenului de prescripție a dreptului de a obține executarea silită.
Este esențial ca debitorul contestator sau alte persoane interesate să respecte aceste termene pentru sesizarea instanței, deoarece depunerea contestației după împlinirea termenului legal va duce la respingerea acesteia ca tardiv formulată!
Dacă te confrunți cu o executare silită care nu respectă dispozițiile legale și îți prejudiciază drepturile tale, mă poți contacta cu toată încrederea!📞✉️
#Executarisilite #contestatielaexecutare #instanta #avocat
0 Comentarii