Ai primit de la o instanță o citație cu o cerere de chemare în judecată, în care ai calitatea de pârât?
În acest caz, este bine să știi că, înainte de judecata propriu – zisă, are loc o procedură scrisă, preliminară, în care părțile își comunică în scris, prin intermediul instanței, pretențiile, apărările și probele.
Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul solicită pronunțarea unei hotărâri judecătorești privind obligarea pârâtului la o anumită prestație sau conduită: plata unei sume de bani, restituirea sau partajul unor bunuri, rezilierea unui contract etc.
Această cerere este înregistrată pe rolul instanței prin constituirea unui dosar civil, care primește număr unic, menționat în citație.
După ce instanța ți-a comunicat cererea/acțiunea reclamantului, ai la dispoziție un termen de 25 de zile pentru a depune o întâmpinare.
Întâmpinarea este răspunsul tău în scris la aspectele de fapt și de drept invocate în cererea reclamantului, prin care poți formula apărări, ridica excepții și propune probe.
Întâmpinarea se depune în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare (respectiv pentru câți reclamanți sunt în dosar), plus un exemplar pentru instanță.
Pentru a-ți crește șansele la câștigarea unui litigiu din postura de pârât, este esențial să depui la dosar, în termenul legal, o întâmpinare solidă și bine argumentate, însoțită de probe relevante și concludente.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți drepturile în calitate de pârât într-un proces, lasă un comentariu!
0 Comentarii