Poate fi evacuat chiriașul din imobilul cu destinația locuință pe timp de iarnă, adică între 1 decembrie și 1 martie?
Regula este că, în perioada celor 3 luni de iarnă, chiriașul nu poate fi evacuat de proprietar.
Evacuarea dintr-un imobil, inclusiv dintr-o locuință, se poate face numai în baza unei hotărâri judecătorești definitive, prin care instanța să-l fi obligat pe chiriaș sau ocupantul imobilului să predea proprietarului sau locatorului spațiul ocupat.
Vorbim fie de situația chiriașului care nu mai are titlu locativ, pentru că a expirat/a încetat contractul de închiriere fără ca proprietarul să fi fost de acord cu prelungirea lui, fie de situația unei persoane tolerate, care nu a avut vreodată un contract pentru a folosi spațiul aflat în proprietatea altuia.
Potrivit dispozițiilor din Codul de Procedura Civilă, în perioada celor 3 luni de iarnă, chiriașul nu poate fi dat afară din locuința ocupată.
Prin excepție, aceeași lege prevede o serie de cazuri în care se poate totuși obține evacuarea sau predarea silită a locuinței ocupate fără drept:
- proprietarul locuinței şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare;
- fostul chiriaș şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată;
- persoanele care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă;
- persoanele care pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.
Sarcina probei revine în toate aceste cazuri proprietarului sau locatorului, care are obligația de a depune la instanța de executare și la executorul judecătoresc dovezile din care rezultă existența vreunuia din aceste siituații de excepție.
În concluzie, între 1 decembrie si 1 martie se poate face evacuarea din imobile care nu sunt folosite ca spațiu de locuit, iar evacuarea dintr-o locuință nu este posibilă decât în cele 4 cazuri enumerate mai sus.
Dacă te confrunți cu un caz de predare silită a unei locuințe sau a altui imobil, contactează-mă pentru o consultație adaptată situației tale!
Bună ziua !
Băiatul meu are un contract de închiriere în București, cu valabilitate pana pe 31.12.2024.
Proprietarul ne-a avizat pe 14.11.2024 ca dorește creșterea chiriei, apoi a urmat o perioada de negocieri și în data de 28.11.2024 ne-a confirmat continuarea colaborării cu noi la un preț agreat.
Pe data de 02.12.2024 proprietarul se răzgândește, deoarece la un alt apartament deținut de acesta chiriașul nu dorește continuarea colaborării.
Pe data de 04.12.2024 se răzgândește și ne anunța ca vom continua doar pe luna ianuarie 2025, iar în data de 05.12.2024 anulează aceasta decizie și ne anunță că la data de 01.01.2025 sa evacum apartamentul.
Fiind perioada de iarna si timpul foarte scurt, nu am reușit sa organizam găsirea unei alte locuinte, băiatul fiind din Galați și student în București.
Cum sa procedam?
Mulțumesc
Dacă ați prelungit contractul prin act adițional încheiat atunci când ați agreat creșterea chiriei, proprietarul este obligat să respecte acest adițional. După prelungire, eventuala încetare a contractului se poate face doar cu un preaviz de minim 60 de zile înainte de data încetării.
Pentru mai multe detalii, am nevoie de contract, așa că vă rog să mă contactați! https://www.avocatsorinviziru.ro/contact/