Care sunt remediile dacă instanța întârzie să-ți comunice hotărârea
Nu ți-a fost comunicată hotărârea judecătorească, deși au trecut mai mult de 30 de zile de când instanța a pronunțat soluția?
Întârzierea redactării și comunicării hotărârii îți poate afecta drepturile, prin faptul că nu poți formula încă o cale de atac sau nu poți trece la executare silită, atunci când hotărârea este executorie.
Potrivit art. 426 alin. (5) Cod procedură civilă, instanța are obligație de a-și motiva și redacta hotărârea în termen de 30 de zile de la data pronunțării.
Totuși, același text de lege prevede că, pentru motive temeinice acest termen poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori, ceea ce înseamnă că, în situații întemeiate, termenul de redactare poate fi și de 90 de zile de la pronunțare.
În cazul anumitor proceduri judiciare speciale, legea prevede termene mai reduse pentru motivarea și redactarea de instanță a hotărârii, precum în procedura ordonanței președințiale (48 ore de la pronunțare) sau pentru hotărârile judecătorului – sindic pronunțate în procedura insolvenței (20 de zile de la pronunțarea).
Ca să preîntâmpini o întârziere excesivă, poți depune la instanță o cerere de urgentare a redactării și comunicării hotărârii, în care indici argumente și motive temeinice pentru urgentare.
Un alt remediu prevăzut de lege este să formulezi, la instanța ierarhic superioară, o contestație privind tergiversarea procesului, pentru motivul prevăzut de art. 522 alin. (2) pct. 1 Cod procedură civilă, ce reprezintă o veritabilă garanție a respectării dreptului la un proces echitabil sub aspectul duratei procesului.
Prin această contestație, reclami pasivitatea instanței care a pronunțat soluția, respectiv faptul că nu a respectat termenul legal de motivare a hotărârii și soliciți ca instanța care a judecat procesul să-și redacteze hotărârea conform acestui termen.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să-și aperi drepturile în cazul întârzierii comunicării unei hotâri a instanței, te rog să lași un comentariu.
0 Comentarii