Întoarcerea executării: Cum poți obține restituirea bunurilor executate silit în mod nelegal
Consecința directă a desființării de către instanță a actelor de executare silită sau a titlului executoriu este dreptul de a obține restituirea bunurilor sau a sumelor de bani executate nelegal!
Astfel, prin cererea de întoarcere a executării silite, adresată instanței de executare, poți obține restabilirea situației anterioare executării silite efectuate în mod nelegal împotriva ta.
Când poate fi solicitată întoarcerea executării silite?
- Anularea titlului executoriu: Dacă titlul executoriu (de exemplu, o hotărâre judecătorească, un act notarial sau un contract civil cu forță executorie, potrivit legii) este desființat, se vor anula de drept toate actele de executare efectuate în baza acestuia, debitorul sau altă persoană interesată având dreptul la restabilirea situației anterioare.
- Anularea procedurii de executare: În cazul în care procedura de executare silită sau anumite acte de executare sunt desființate pentru motive de nelegalitate, debitorul poate solicita întoarcerea executării.
Modalități de restabilire a situației anterioare executării prin:
- Restituirea în natură: Înseamnă că debitorului îi sunt returnate bunurile mobile sau imobile ori sumele de bani preluate de creditor/executorul judecătoresc în cadrul executării silite.
- Restituirea valorii: Dacă bunurile au fost vândute către terți de bună-credință (prin licitație publică) și restituirea în natură nu este posibilă, creditorul va fi obligat să restituie debitorului suma obținută din vânzare, actualizată în funcție de rata inflației, sau contravaloarea bunului, plus eventuale daune compensatorii.
Procedura de întoarcere a executării silite:
- Prin aceeași hotărâre de admitere a contestația la executare și de desființare a executării/actelor de executare: În acest caz, instanța care a anulat titlul executoriu sau executarea silită va dispune, la cererea debitorului, și restabilirea situației anterioare, printr-o singură hotărâre.
- Pe cale separată: Dacă întoarcerea executării nu a fost dispusă în hotărârea de desființare a executării silite, debitorul poate introduce o cerere separată la instanța de executare competentă, respectiv la judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul debitorului la data sesizării organului de executare.
Termen de formulare
Cererea de intoarcere a executarii silite se poate formula în cadrul termenului de prescripție de 3 ani, care curge de la data definitivării hotărârii judecătorești de desființare a executării silite sau a titlului executoriu.
Dacă te confrunți cu o executare silită nelegală care îți prejudiciază drepturile tale, mă poți contacta cu toată încrederea!📞✉️
#Executarisilite #contestatielaexecutare #intoarcereaexecutarii #avocat
0 Comentarii