Ipoteca legală reprezintă o formă de garanție reală (asupra unor bunuri determinate), ce conferă creditorului dreptul de urmărire și de preferință cu privire la bunul debitorului sau al terțului garant.
Adică, dreptul de a-și îndestula (încasa) cu prioritate, din prețul obținut prin valorificarea sau vânzarea bunului ipotecat, sumele de bani neachitate de debitor.
Spre deosebire de ipoteca convențională, constituită prin contract încheiat în formă autentificată de notarul public, ipoteca legală se instituie prin efectul legii, fără a fi nevoie de acordul părților, în anumite cazuri expres reglementate de Codul civil.
Ipoteca legală are o funcție similară cele îndeplinite de o asigurare împotriva riscului de neplată a unei datorii: oferă o garanție puternică în favoarea creditorilor atunci când se pune în discuție recuperarea de la debitor a unor sume de bani neplătite la scadență.
Cazuri de ipotecă legală
Codul Civil prevede mai multe situații de constituire a ipotecii legale în cazul încheierii unor acte sau operațiuni patrimoniale care au legătură cu un imobil.
Menționăm ipotecile legale reglementate în favoarea:
- Vânzătorului imobilului – de regulă în cazul imobilului vândut cu prețul în rate, cu scopul de a garanta vânzătorului plata ratelor, până la plata integrală a prețului.
- Promitentului- cumpărător – de exemplu, în cazul promisiunilor, bilaterale de vânzare încheiate pentru un imobil existent sau un imobil viitor (precum proiectele dezvoltatorului imobiliar, în curs de execuție), pentru garantarea restituirii sumelor plătite ca avans din prețul imobilului promis la vânzare.
- Creditorului care a împrumutat o sumă de bani pentru dobândirea unui imobil, asupra imobilului astfel dobândit, pentru garantarea restituirii împrumutului – creditul imobiliar.
- Creditorului întreținerii, într-un contract de întreținere prin care s-a înstrăinat, în schimbul întreținerii, un bun imobil, pentru a garanta plata rentei în bani corespunzătoare întreţinerii neexecutate.
- Coproprietarilor care ies din indiviziune, prin partaj unei moștenirii sau a bunului în coproprietate, cu rolul de a garanta plata sultelor sau a prețului datorat de coproprietarul adjudecatar al imobilului sau a creanței rezultând din evicțiune.
Constituirea ipotecii legale
Conform legii, ipoteca legală nu necesită încheierea unui contract între părți, ci doar îndeplinirea condițiilor prevăzute de Codul Civil.
Totuși, pentru valabila sa constituire și pentru a putea fi invocată împotriva terților (opozabilitatea dreptului de ipotecă), creditorul interesat trebuie să înscrie ipoteca legală în Cartea Funciară a imobilului.
Avantajele ipotecii legale
Avantajul major al constituirii ipotecii legale este securizarea creanței, fără a fi nevoie de acordul debitorului.
Indiferent de schimbările proprietarului imobilului, creditorul beneficiază de o garanție solidă pentru recuperarea datoriei în caz de neplată.
Nu uita însă că respectarea procedurilor de înscriere în Cartea Funciară este esențială pentru ca ipoteca să produce efecte opozabile terților și să își îndeplinească scopul de protecție.
Contactează-mă pentru a afla dacă și cum poți beneficia de ipoteca legală în cazul actelor juridice încheiate de tine!
0 Comentarii