Ce pot face cumpărătorii în cazul insolvenței dezvoltatorului imobiliar

30/10/2024 | 0 comentarii

Ești unul din Promitenții – cumpărători care au încheiat promisiuni bilaterale de vânzare (antecontracte) cu un dezvoltator imobiliar, care nu ți-a predat apartamentul promis și a intrat în insolvență?

Iată soluțiile legale prin care îți poți proteja investiția și recupera banii deja plătiți:

1️⃣ O primă modalitate este să soliciți administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar perfectarea contractului autentic de vânzare, dacă apartamentul a fost finalizat.

Una din condițiile legale pentru perfectarea vânzării unui imobil pe durata procedurii insolvenței, în baza unei promisiuni bilaterale de vânzare, este ca promisiunea să fi fost notată în cartea funciară.

În multe situații, dezvoltatorul are grijă ca în antecontractul semnat să fie trecută interdicția notării acestuia în cartea funciară, caz în care vorbim de o soluție greu de realizat în practică.

Așa că trecem la următoarea modalitate de recuperare, care în practică se poate dovedi mai realistă:

2️⃣ Să soliciți restituirea avansului prin înscrierea la masa credală, respectiv să fii admis în lista creditorilor care au dreptul de a primi bani din fondurile obținute în cadrul procedurii de insolvență.

  • Solicitarea se face prin depunerea la tribunal, în termen de maxim 45 de zile de la deschiderea procedurii insolvenței, a unei cereri de admitere a creanței egale cu sumele plătite.
  • Dacă s-a împlinit termenul de predare prevăzut în promisiunea de vânzare, este necesar ca anterior să fi declarat rezoluțiunea (desființarea) promisiunii pentru neexecutarea de către dezvoltator a obligației esențiale de a încheia la notarul public un contract autentic de vânzare;
  • Rezoluțiunea se poate declara în baza pactului comisoriu stipulat în promisiune, după ce dezvoltatorul a fost notificat să se prezinte la notar, iar notarul va fi constatat neprezentarea acestuia și îndeplinirea condițiilor pactului respectiv.

💡Odată înscris în tabelul creditorilor, restituirea sumelor se poate face prin:

  1. Lichidarea bunurilor rămase în patrimoniul dezvoltatorului, în cadrul procedurii de faliment, și distribuirea sumelor obținute către creditori;
  2. Anularea unor acte sau transferuri patrimoniale fraduloase, prin care cu rea- credință, în scopul prejudicierii creditorilor săi, debitorul (dezvoltatorul) și -a înstrăinat bunurile sau și-a scos banii din conturi;
  3. Atragerea răspunderii foștilor administrator (de drept și/sau de fapt) care au condus societatea și au determinat, prin faptele lor ilicite, intrarea societății în faliment și incapacitatea de plată.
  4. Reorganizarea debitorului și plata eșalonată a creanțelor, pe durata periodei de reorganizare.

📌În primele trei variante, trebuie să știi că distribuirea între creditor a banilor obținuți din lichidare sau prin admiterea celor două acțiuni în justiție se face într-o anumită ordine de preferință: mai întâi creditorii garantați (ipotecari), cei bugetari și salariații și apoi ceilalți creditori negarantați.

Varianta reorganizării este de regulă una puțin probabilă, pentru că presupune ca debitorul (dezvoltatorul) să-și continue activitatea în mod sustenabil, să achite datoriile curente și creanțele anterioare insolvenței, să finalizeze apartamentele promise la vânzare.

În plus, pe durata derulării procedurii, îți vei exercita toate drepturile recunoscute de lege unui creditor – de a contesta măsurile administratorului judiciar, de a participa și vota în adunarea creditorilor, de a cere să fie formulate acțiunile în anularea contractelor sau plăților frauduloase ale dezvoltatorului anterioare procedurii etc. ✔️

🔑În concluzie, pentru a-ți apăra cât mai bine interesele este esențial să acționezi rapid și să fii informat corect.

Contactează-mă pentru a-ți evalua situația ta concretă și pentru o consultanță personalizată! 🏛️‼️

Noutati

Alte postări

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *