Cum procedezi dacă ai cumpărat un apartament cu vicii sau defecte de construcție?

21/05/2024 | 0 comentarii

Ai descoperit că apartamentul pe care l-ai cumpărat are defecțiuni de construcție care îți afectează folosința de zi cu zi?

În acest caz, vorbim de vicii ascunse, adică de o serie de lipsuri și deficiențe calitative din cauza cărora apartamentul cumpărat nu poate fi întrebuințat conform destinației sale sau care îi micşorează în mare măsură întrebuinţarea sau valoarea.

Spre deosebire de viciiile aparente, care pot fi observate la data vânzării sau predării bunului și sunt asumate de cumpărător, viciile ascunse sunt acele defecte de construcție care, la data predării, nu puteau fi descoperite, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent.

Sunt acele defecte ale imobilului atât de importante, încât, dacă le-ai fi cunoscut, poate că nu ai fi cumpărat sau ai fi dat un preţ mai mic.

Care sunt remediile puse la dispoziție de lege?

Mai întâi, ai la dispoziție garanția contractuală a vânzătorului pentru viciile ascunse ale bunului vândut, în baza contractului de vânzare – cumpărare, prevăzută de Codul civil.

  • Vânzătorul datorează această garanție contra viciilor pe care cumpărătorul nu le cunoștea la data încheierii contractului;
  • Obligația de garanție există  chiar și atunci când vânzătorul nu le-a cunoscut, dacă părțile nu au convenit altfel;
  • Garanția contractuală poate fi invocată în termenul de prescripție de 3 ani, fiind aplicabil un termen de garanție de 3 ani de la data predării/recepției finale a construcției, înăuntrul căruia viciul trebuie să se ivească:

– dacă viciul a fost descoperit înainte de împlinirea termenului de garanție de 3 ani, prescripția de 3 ani începe să curgă de la data descoperirii lui,

– iar dacă a fost descoperit după momentul împlinirii termenului de garanție, prescripția se calculează de la acest moment.

– în ambele situații, viciul trebuie să fi apărut în interiorul termenului de garanție.

  • Garanția vânzătorului este datorată doar dacă viciul sau cauza lui exista la data vânzării.

De asemenea, ai la îndemână și garanția legală a constructorului (antreprenorului) și a celorlalte persoane implicate în executarea construcției (proiectantul, furnizorii de materiale si produse pentru constructii, responsabilul tehnic cu execuția, dirigentele de șantier) care, conform Legii nr. 10/1995, garantează calitatea construcției față de orice persoană devenită proprietar al imobilului construit.

  • Această garanție legală este valabilă timp de 10 ani (termen de prescripție) de la data recepției imobilului și acoperă viciile survenite și după această dată;
  • În cazul viciilor structurii de rezistență rezultate din nerespectarea normelor de proiectare și execuție în vigoarea la darea realizării construcției, persoanele indicate de lege răspund și datorează garanție pe toată durata de existență a construcției.

Dacă te confrunți cu o situație rezultată din vicii ascune ale construcției, lasă un comentariu!

 

 

 

Noutati

Alte postări

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *