Ai un imobil în proprietate pe care l-ai închiriat și l-ai notificat pe chiriaș că nu mai vrei să continui sau să prelungești contractul?
În cazul în care chiriașul nu vrea să plece de bună-voie din locuință, ai nevoie de o hotărâre judecătorească de evacuare.
În afară de procedura de drept comun, Codul de procedură civilă îți pune la îndemână o procedura de judecată specială și urgentă, prin care poți obține rapid o hotărâre judecătorească de evacuare imediată a chiriașului.
Conform art. 1042 – 1043 Cod procedură civilă, această procedură specială prezintă o serie de particularități:
- Cererea de evacuare se depune la judecătoria în raza căreia se află imobilul ocupat fără drept;
- Citarea chirașului se va face la adresa acestui imobil;
- Judecata se face chiar fără citarea părților, dacă evacuarea imobilului este cerută pentru neplata chiriei datorate în baza unui contract care, potrivit legii, constituie titlu executoriu pentu plata chiriei;
- Cererea se judecă de urgență, în camera de consilu, cu dezbateri sumare;
- Dacă s-a cerut, odată cu evacuarea, și plata chiriei restante și exigibile, instanța, cu citarea părților, poate dispune odată cu evacuarea și obligarea pârâtului la plata acestor sume.
- Ai dreptul de a cere inclusiv obligarea la plata chiriei devenite exigibile în cursul judecății, respectiv pe toată durata ocupării fără drept a imobilului, până la eliberarea efectivă a locuinței.
Hotărârea de evacuare se poate ataca doar cu apel, în termen de 5 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, sau de la comunicare, când s-a dat fără citarea lor.
Hotărârea este una executorie, ceea ce înseamnă că poți trece direct la executare prin obligarea chiriașului la predarea silită a locuinței, chiar dacă chiriașul a formulat apel.
Totuși, dacă ai încheiat contractul de închiriere în una din modalitățile care, potrivit art. 1809 Cod civil, îi conferă contractului caracterul de titlu executoriu pentru obligația de restituire a bunului închiriat, nu mai este necesar să ajungi în instanță și ai dreptul să mergi direct la executorul judecătoresc pentru a solicita predarea silită a imobilului.
Vezi aici despre contractele civile cu caracter executoriu: https://www.avocatsorinviziru.ro/contracte-civile-titluri-executorii
Dacă vrei să afli mai multe cu privire la procedura de evacuare sau te afli într-o situație similară, lasă un comentariu!
0 Comentarii